Döderhults församling nr 4 2023

Page 1

Höstens alla barnoch ungdomsgrupper

Opera blev körsång

för teknisk 53-åring

Musikläraren Annika

byter inriktning i livet

Ett inspirationsmagasin om tro, liv och kärlek | Nr 4 2023
Kyrkiska med Mathias

Pingst-partaj lockade många

Det är klart att kyrkans födelsedag ska firas!

Fjolårets premiär för Pingst-partaj följdes upp med en stor fest även i år, efter att barnkörerna sjungit inne i Döderhults kyrka på Pingstdagens högmässa.

– Det absolut bästa var hoppborgen, säger kompisarna Elin Sköld och My Claesson-Roback som sjunger i Himlakul.

Kyrkans Unga var ansvariga för popcornstationen. Här räcker Medéa Andersson över popcornpåsar till Liv Jonneryd, sju år och Hilda

Karlsson, åtta år.

Prästen Mathias Sånglöf ledde den högtidliga mässan på Pingstdagen. Den kristna kyrkan anses ha fått sin begynnelse i och med Pingstdagen, eftersom det var under pingsten Jesu lärjungar tog emot den heliga Anden och började att organisera en församling och missionera. Denna dag har sedan blivit känd som kyrkans födelsedag.

Malin Caremalm och Andreas ClaessonRoback pratade med församlingens trainee Johannes Hedell. ”Jätteroligt och mysigt att församlingen ordnar med partaj. De äldsta barnen har längtat och älskar att sjunga i kyrkan”, säger Malin. Med på bilden är också tvåårige Kian.

Församlingens kanslist Sharelle Sånglöf räckte över en korv med bröd till Rose-Marie Wirzén. ”Det var så fint när barnen sjöng i kyrkan. Allt har verkligen varit jättebra”, säger Rose-Marie.

2 • DÖDERHULTS FÖRSAMLING PINGST-PARTAJ
Sexårige Jakob Hall tog sig en svängom på en tramptraktor församlingen tagit fram.

För där två eller tre är samlade i mitt namn, där är jag mitt ibland dem.

Matteusevangeliet 18:20

Många kom för att fira Pingst-partaj på Pingstdagen som i år inföll den 28 maj. Festligheterna höll till utanför församlingshemmet.

Himlakul och Gloriakören sjöng på högmässan före Pingstpartajet.

PINGST-PARTAJ DÖDERHULTS FÖRSAMLING • 3
Elin Sköld och My Claesson-Roback, nio år gamla, tog sig en välförtjänt korv innan de skulle hoppa i hoppborgen bakom dem. Wille Pehkonen, sju år, fick några godisar av Hanna Mecke från Kyrkans Unga.

Satsning på barnfamiljer

Döderhults församling har något för barn och unga i alla åldrar.

I början av september startar terminen för församlingens barn- och ungdomsgrupper.

– Välkomna till oss, hälsar den taggade kvintetten Annika, Ulla, Petter, Madeleine och Helena.

Kyrkis på tre orter, Himlakul, 46:an, Gloria, After school, Kristallen ungdomskör, lovsångsbandet Vox, konfirmanderna och Kyrkans Unga. Men också Söndagshäng i Kyrkans hus i Påskallavik, Familjemåndag i Kristdala, Församlingsfrukost i Döderhult och After week i Kristdala.

– Vi har något för alla barn och ungdomar. Nu satsar vi också mer på familjeaktiviteter.

Söndagshäng i Påskallavik är nytt och likaså Familjemåndag i Kristdala. Ibland är det så att barn är för gamla för Kyrkis, men är lite för blyga för att komma själva. Vi ser att det finns ett behov och ett intresse för fler familjeträffpunkter, så då löser vi förstås det, säger församlingspedagogen Ulla Mecke.

Hon och Petter Karlsson, Madeleine Åverling, Helena Karlsson och nyanställda

Annika Lindberg kommer att leda grupperna på de olika orterna. Med många vid rodret finns det utrymme för kreativitet, vilket gynnar alla.

– Annika blir ett riktigt bra tillskott i

För dig i lågstadiet:

Himlakul i Döderhult. Torsdagar klockan 14.00–16.00 med start 7/9. För barn i årskurs 1 till 3. Mellanmål, körsång, lek, pyssel, gemenskap och andakt. Anmälan via sms till Ulla 072-516 60 56 senast torsdag 31/8. Vi hämtar barnen i skolan och behöver veta vilka som ska följa med. Vi avslutar i kyrkan, barnen hämtas där. Om du inte hinner hämta ditt barn i tid hör av dig, vi löser det. Ledare: Madeleine, Ulla och Annika.

Men Jesus kallade dem till sig och sade: ”Låt barnen komma till mig och hindra dem inte, för Guds rike tillhör sådana som de.” Lukasevangeliet 18:16-17

gänget. Barn och unga är väldigt viktiga för oss, de är ju som man brukar säga – framtiden. Genom att engagera hela familjen blir det också mer hållbart över tid. Skönheten ligger i att åldrarna blandas, att man träffas över generationsgränserna, säger Ulla Mecke. Församlingshemmet i Döderhult renoverades under våren och grupperna har fått vara på andra platser. Men från och med nu välkomnas Döderhults barn­ och ungdomsgrupper till församlingshemmet precis som vanligt. I Påskallavik är det Kyrkans hus som gäller och i Kristdala träffas man i församlingshemmet eller i kyrkan. Alla aktiviteter är kostnadsfria. Ungdomsgrupperna hittar du på nästa uppslag!

För dig i mellanstadiet:

46:an och Gloria. Tisdagar klockan 15.00–17.00 med start 5/9 i Döderhults församlingshem. Mellanmål, körsång, andakt, lek & häng med Madeleine och Petter.

After school. Varannan måndag klockan 15.00–17.00 (udda veckor) med start 11/9, i Kristdala. För dig i årskurs 3 till 6. Är du äldre får du gärna vara med som ledare. Mellanmål, andakt, lek & häng med Annika och Ulla.

Kristallen ungdomskör. Varannan torsdag i Kristdala kyrka, klockan 16.00–17.15, med start 7/9. För dig i årskurs 6-9. Ledare: Marie-Louise.

För dig som är 0-5 år:

Kyrkis i Påskallavik. Måndagar klockan 9.30–11.00, med start 4/9. Vi träffas i Kyrkans hus. Ledare: Helena.

Kyrkis i Kristdala. Måndagar klockan 9.30–11.00, med start 4/9. Vi träffas i församlingshemmet, nedervåningen. Ledare: Ulla.

Kyrkis i Döderhult. Torsdagar klockan 9.30–11.30, med start 7/9. Vi träffas i församlingshemmet, nedervåningen.

Ledare: Helena.

Kyrkis är för de minsta barnen men uppskattas kanske allra mest av de vuxna som följer med. Vi pratar, sjunger, leker, umgås och är. Kaffe, te, saft och frukt finns.

För hela familjen:

Söndagshäng i Kyrkans hus, Påskallavik. Klockan 14.00 tre söndagar under hösten: 1 oktober, 19 november och 17 december. För barn med familj eller annan vuxen. Aktivitet, gemenskap och fika. Vi avslutar med en barnanpassad gudstjänst i kyrkan klockan 16.00. Ledare: Helena, Ulla och Annika.

Familjemåndag i Kristdala. Varannan måndag klockan 16.30–18.30 (jämna veckor) med start 4/9 i församlingshemmet. Mat, samling, lek och pyssel för barn med familj eller annan vuxen. Fokus ligger på barn 4-8 år, syskon är välkomna. Ledare: Ulla.

After week i Kristdala. Fredagar 22/9 och 1/12 klockan 17.00. För alla åldrar: tacos, skapande och gemenskap. En stämningsfull mässa klockan 19.00. Fredagsmys efter mässan för ungdomar från årskurs 4. Anmälan till Ulla, glöm inte specialkost: sms 072-516 60 56. Församlingsfrukost. I Döderhults församlingshem före mässan. Söndag 1 oktober och söndag 19 november kl 09.30.

4 • DÖDERHULTS FÖRSAMLING BARN- OCH UNGDOMSVERKSAMHETEN
Barngruppen 46:an.

Annika Lindberg, Ulla Mecke, Petter Karlsson, Madeleine Åverling och Helena Karlsson har hand om barn- och ungdomsgrupperna i höst. Grupperna i Döderhult hälsas åter välkomna till församlingshemmet, som renoverats under våren.

DÖDERHULTS FÖRSAMLING • 5 BARN- OCH UNGDOMSVERKSAMHETEN

Kravlöst och kul för

En härlig gemenskap med mycket skratt och roliga aktiviteter, men även prat om livet och chans till nya vänner. Om onsdagarna träffas KU, Kyrkans Unga. Alla som är 14 år och uppåt kan vara med.

– Det bästa med KU är att man kan vara precis den man är, säger Medéa Andersson.

Döderhults församling har en bred ungdomsverksamhet där KU, konfirmanderna, ungdomskören Kristallen, ministrantkåren och lovsångsbandet Vox fyller olika syften. Många ungdomar är med i flera grupper. En av dessa är Medéa Andersson, som började i en av församlingens barnkörer som liten och sedan fortsatt komma i olika gruppsammanhang.

– Vi har en otroligt bra gemenskap här, alla kan hänga med alla. På KU börjar vi med en kortare andakt och äter därefter något tillsammans. Det blir mest häng skulle jag säga, ibland passar vi på att plugga också, berättar 17­åringen, som blivit ung ledare.

Även Kory Karlsson, 18 år, tycker om att hänga på KU.

– Jag älskar det. Före hösten 2022 hade jag aldrig ens varit i Döderhults kyrka. Det är så roligt att vara med den här gruppen, det händer något kul varje gång, säger hon.

Tycker om att hänga

Under våren har ett 20­tal högstadie­ och gymnasieungdomar träffats på KU varje onsdag. Det har varit alla möjliga aktiviteter, alltifrån bakning till att förbereda för den årliga påskmusikalen. Det har även varit en övernattning i församlingshemmet.

– Den här gruppen tycker om att hänga och snacka, så jag har fokuserat på det. Det är ett härligt gäng, kul att så många hittat hit. Alla är väldigt olika men de har ändå hittat ett hem

Vi riktar inte blicken mot det synliga utan mot det osynliga. Ty det synliga är förgängligt, men det osynliga är evigt.

2 Korinthierbrevet 4:18

Mitt i grönskan sitter en del av ungdomarna som är med i KU, Kyrkans Unga, och fikar. Det är en grupp där alla kan hänga med alla. På bilden syns också ungdomsledare Petter Karlsson och förra läsårets trainee Johannes Hedell.

här. Förutom andakten har jag lite frågekort om den kristna tron ibland, vilket brukar leda till djupare samtal om livet, säger Petter Karlsson.

Kom och testa

Det är drop in mellan klockan 18.00 och 18.30. KU är slut runt klockan 21.00, men ofta blir det längre för att ungdomarna vill umgås lite till.

– Vi trivs jättebra här. Alla har väldigt kul tillsammans, det är inte grupperat som i skolan. Jag är inte uppvuxen i kyrkan utan hittade hit via den kristna gruppen Ny generation på Oscarsgymnasiet. Det är skönt

att komma till KU eftersom ingen annan där hemma är troende. Jag har även provat på att vara ministrant två gånger, berättar Elay Wickman, 18 år.

För att delta i KU behöver du dock inte vara troende, bara nyfiken. Det är ett kravlöst och tillåtande sammanhang där vem som helst som är 14 år och uppåt kan vara med.

– Alla har kommit olika långt med sin tro. En del har knappt börjat sin vandring. Det är heller inte någon som delar upp personer i olika kategorier. Vill du komma hit och bara vara, så är det helt okej. Kom gärna och testa KU, det är stor chans att du blir kvar, säger ungdomsledaren Petter Karlsson med ett leende.

KYRKANS UNGA 6 • DÖDERHULTS FÖRSAMLING

ungdomar

Uppstart för konfirmander

Även konfirmanderna, som träffas på onsdagarna klockan 15.00-17.00, pratar om liv och tro. Träffarna handlar mycket om att bygga relationer, att lära känna varandra. Då vågar man också prata om lite djupare saker. Ungdomar har ofta ett behov av det. Frågor om livet, döden och vad som finns utöver det, den andliga dimensionen, är vanliga. Årets uppstartsträff med information och inskrivning blir måndagen den 4 september klockan 18.30 i församlingshemmet. Du som går i åttan är välkommen med en förälder för att se om Konfa är något för dig. Under konfaåret blir det ett traditionsenligt läger. I våras åkte konfirmanderna till Gransnäs ungdomsgård utanför Eksjö (se bilden).

Grupper för dig i högstadiet:

Kristallen ungdomskör. Varannan torsdag i Kristdala kyrka, klockan 16.00–17.15, med start 7/9. För dig i årskurs 6-9. Ledare: Marie-Louise.

Vox, ungdomskör och lovsångsband. Onsdagar klockan 17.00–18.00 med start 6/9 i Döderhults församlingshem. För dig som går i klass 7 och uppåt. Tillsammans sjunger och spelar vi psalmer och lovsånger på vårt eget sätt. Ledare: Madeleine.

Konfirmanderna. Gruppträffarna sker på onsdagar kl. 15.00–17.00 i Döderhults församlingshem. För dig som går i årskurs 8. Information och inskrivning i Döderhults församlingshem, måndag 4 september kl. 18.30. Ledare: Anders Byström, Petter Karlsson och Annika Lindberg. KU (Kyrkans Unga). På onsdagar klockan 18.00–21.00 i församlingshemmets källare. Andakt, olika aktiviteter, fika/ lättare mat, prat om livet. För dig som är 14 och uppåt. Ledare: Petter och Annika.

KYRKANS UNGA DÖDERHULTS FÖRSAMLING • 7
Kyrkans Unga åker på en resa varje år och den 17-23 juni bar det av till Tyskland. Här är några bilder från resan, som blev mycket uppskattad. Foto: Medéa Andersson Konfirmander på Gransnäs ungdomsgård.

Kreativ pedagog blir en i gänget

Efter nästan 30 år i skolans värld byter musikläraren Annika Lindberg inriktning i livet.

Från och med augusti jobbar hon som barn- och ungdomsledare i Döderhults församling.

– Det ska bli så kul att få följa barn och ungas utveckling på ett förbehållslöst sätt, säger hon.

Annika Lindberg kommer senast från den anpassade grundskolan i Rödsle, tidigare kallat grundsärskolan, där hon arbetade i tre år. Innan dess var det framför allt Rödsleskolan som gällde.

– Jag är utbildad grundskollärare med inriktning musik. Under åren har jag jobbat som ämneslärare och som klasslärare. Jag var även förstelärare, berättar hon och fortsätter:

– Jag har varit i skolans värld länge och de senaste åren har jag blivit sugen på att göra något annat. En dag sa min svägerska i Kristdala att jag borde söka tjänsten som barn­ och ungdomsledare i Döderhults församling. Det kanske jag ska, var min tanke. Och så blev det.

I augusti började Annika på sitt nya jobb som en av ledarna för Kyrkans Unga, konfirmanderna och barnkören Himlakul i Döderhult, samt en mellanstadiegrupp och en familjegrupp i Kristdala. Förutom den långa erfarenheten som pedagog kommer även Annikas målartalang väl till pass i verksamheten. Exempelvis i konfirmandundervisningen, som är mycket varierad numera med bland annat lekar, pyssel och målning.

– Jag har målat mycket i akvarell men målar just nu i torrpastell på sandat papper. Oftast är det naturmotiv med ett hus, där kontrasten mellan ljus och mörker blir tydlig, säger hon och visar några av målningarna hon har hemma i Besväret, Oskarshamn.

– Det bästa sättet för att nå barn och unga är att bygga relationer. Det kan man göra på olika sätt, exempelvis genom aktiviteter. Framför allt är det viktigt att den vuxna ser barnet eller ungdomen och att det är en trygg vuxen som är intresserad.

Flyttar till Malghult

Barn­ och ungdomsledartjänsten är uppdelad på halvtid i Kristdala och halvtid i Döderhult. Något som passar henne perfekt – hon och hennes familj ska nämligen flytta till Malghult, Kristdala inom kort. Samtidigt som de behåller huset i Besväret, deras hem de senaste tre åren.

– Planen är att Malghult ska bli basen. Det har tidigare varit en form av fritidsbostad. Faktum är att min mans föräldrar bor alldeles bredvid i Malghult, cirka 50 meter bort, och även min mans syster med familj. Lite

Bullerbynkänsla. Jag älskar Kristdala, det är så vackert med all natur runtomkring. Dessutom bodde mina förfäder från 1500–1700­talet i Kristdala, så allt knyts ihop på något sätt, säger hon.

Ville bli pianist

Kristdala är med andra ord inte främmande för Annika, som även sjungit som solist i kyrkan ett flertal gånger. Sången och musiken har alltid varit en stor del av hennes liv. Redan som nioåring började hon ta pianolektioner och planen var att bli professionell pianist. – Till slut valde jag att söka till lärarutbildningen i stället och ha musiken vid sidan

ANNIKA LINDBERG 8 • DÖDERHULTS FÖRSAMLING
Det blir ofta naturmotiv eller hus när Annika Lindberg målar. Sedan en tid tillbaka är det torrpastell som gäller, på sandat papper för bättre grepp.

Annika Lindbergs stora musikintresse kommer väl till hands i jobbet som barn- och ungdomsledare i Döderhults församling. Hon har spelat piano sedan nio års ålder och skriver även egen musik, ofta jazz eller visor, där hon även står för sången. Konstverket i trä på pianot har en av hennes före detta elever gjort.

om. Jag skriver en hel del musik själv och har också spelat in den. Mycket jazz och visor framför allt. Jag har även lett gospelkörer. För Annika har kyrkan och gudstron varit en naturlig del genom livet. Som barn och ungdom engagerade hon sig i EFS, som är en missionsrörelse inom Svenska kyrkan. Tack vare ett nationellt samarbetsavtal mellan Svenska kyrkan och EFS möjliggörs samarbetskyrkor, vilket är realiteten i Kristdala sedan årsskiftet 2016/2017.

– Det känns extra kul för mig att få arbeta i Kristdala samarbetskyrka. Jesus är densamma och siktet är mot Gud tänker jag, oavsett om man är frikyrklig eller tillhör Svenska kyrkan.

Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden.

Sinnesrobönen

Vad betyder tron för dig?

– Tron har alltid varit en klippa i mitt liv. En stabilitet när saker förändras. Jag har fått smaka på otrygghet och kunnat landa i min gudstro. Som kristen är man inte förskonad

Annika Lindberg

ÅLDER: 53 år

BOR: Malghult och Oskarshamn

FAMILJ: Maken Erik, barnen Jakob 29 år, Lukas, 26 år, Saga 21 år, bonusbarnen Olga, 28 år och Lydia, 27 år, katten Sigge

JOBBAR SOM: Barn- och ungdomsledare i Döderhults församling

FRITIDSINTRESSEN: Sjunga, spela piano, skriva låtar och måla i torrpastell

från tråkiga förändringar i livet, men däremot har man någon som håller en i handen när det är tufft. Sinnesrobönen har hjälpt mig mycket.

Att nu ha ett jobb där gudstron inte ses som något konstigt, snarare en självklarhet, är en lättnad för Annika.

– Här är det helt naturligt att tro på Gud. Jag är inte en person som basunerar ut min tro, men jag hoppas att den kan skina igenom ändå. Speciellt när jag får göra det jag älskar allra mest: att möta barn och ungdomar där de är i livet. Att göra det i en ny miljö känns fantastiskt. Nu ska jag bara landa i verksamheten och lära känna alla, både barn och vuxna, säger hon.

ANNIKA LINDBERG DÖDERHULTS FÖRSAMLING • 9

Kyrkiska med Mathias

Det förekommer många ord i kyrkans värld som kan vara svåra att förstå.

Kyrkiska är inte lätt – men som tur är finns Mathias Sånglöf, som förutom präst i Döderhults församling även är Teologie doktor.

Vår gudstjänst är nu för tiden indelad i fyra delar: Samling, Ordet, Måltiden och Sändning. Det kan vara bra att känna till och är kanske inte så svårt att förstå. Vi samlas till gudstjänst, vi lyssnar till Guds ord och talar till Gud i vår förbön, vi samlas kring nattvardsmåltiden och till sist sänds vi ut i världen att sprida Guds rike, säger Mathias Sånglöf och fortsätter:

– Men inom detta ramverk förekommer det ibland andra ord och begrepp som man kan stöta på och som kan vara både bra och intressanta att känna till.

Nedan har han samlat några exempel från gudstjänstens olika delar.

Ära vare Gud i höjden och frid på jorden, till människor hans välbehag.

Lukasevangeliet 2:14

Söndagsskola för vuxna

Inne i kyrkan Nattvarden

•Vapenhus. Entrén i kyrkan, innan man kommer in i själva kyrkorummet.

•Sakristia. Rummet där prästen och andra gudstjänstmedverkande byter om och förbereder sig.

•Koret. Området längst fram i kyrkan vid altaret.

•Ambo. En talarstol med mikrofon som ofta används då texter ska läsas.

•Oblat. Den vanligaste formen av nattvardsbröd. Tunna osyrade kakor.

•Paten. Fatet som används för nattvardsbrödet

•Ciborium. Ett nattvardskärl som används för att förvara det invigda, konsekrerade, nattvardsbrödet.

•Sakramentskåp. Kallas också sakramenthus. Där förvaras Ciboriet med det konsekrerade brödet i väntan på nästa mässa. I Döderhults församling finns sakramentskåp i alla kyrkor, vilket är ovanligt.

•Kalk. Ett annat ord för den bägare som används för nattvardsvinet under mässan. Kalken.

Vaktmästare Bertil Josefsson förbereder nattvarden.

10 • DÖDERHULTS FÖRSAMLING SÖNDAGSSKOLA
FÖR VUXNA
Prästen Mathias Sånglöf är från början akademiker och har gått forskarutbildningen inom teologi på Uppsala universitet, där han disputerade med sin avhandling i Nya testamentets exegetik (tolkning av skriften). Där har han även läst latin och klassisk grekiska. Koret med altaret.

Gudstjänsten

SAMLING

•Procession. Vid gudstjänstens början går de medverkande in i kyrkan. Längst fram går den som bär korset. Ljus och evangeliebok är annat som bärs in under processionen.

•Kyrie. Första ordet av grekiskans Kyrie eleison, ”Herre, förbarma dig”. En del av gudstjänstens första del, ”Samlingen”. Kyrie ingår i gudstjänsten sedan kyrkans äldsta tid.

•Gloria. Från latinets Gloria in excelsis Deo, ”Ära åt Gud i höjden...”. En lovsång som följer efter kyriet. Hämtas från änglarnas sång inför herdarna i julberättelsen (Luk 2:14).

•Laudamus. Från latinets Laudamus te ’vi lovsjunger dig’. Kan ses som församlingens svar på ”Ära åt Gud i höjden ...”. I vår ordning skriver vi inte ut Laudamus men det ingår i vårt Gloria.

•Collecta eller Kollektbön. Kommer från latinet. Ett annat ord för Dagens bön som man kan stöta på. Har inget med upptagandet av kollekt att göra utan är en ”samlingsbön” inför bibelläsningarna. Denna bön avslutar Samlingen och inleder Ordets gudstjänst.

ORDET

•Predikan. Utläggning av någon eller flera av dagens bibeltexter. Guds ord till församlingen.

•Credo. Latin för ”Jag tror”. Ett annat namn på Trosbekännelsen (”Jag tror på…”). I vår Gudstjänst följer det som ett gensvar på läsningarna av Guds ord och predikan.

•Kyrkans förbön. Den gemensamma förbön som någon leder under mässan.

MÅLTID

•Offertorium eller Offertoriepsalm. Tillredelsepsalm under vilken prästen ställer i ordning nattvarden. Ofta tas kollekten upp under denna psalm och bärs fram som ett offer till Gud.

•Celebrera. Att fira mässa, vilket man gör under en gudstjänst med nattvard. Den präst som håller i (förrättar) nattvarden celebrerar mässan och kallas ibland celebrant.

•Nattvarden. Ordet betyder aftonmåltid men används sedan länge som en benämning på den heliga måltid vi firar under mässan. Det var just under en kvällsmåltid som Jesus instiftade detta firande.

•Kommunion. Från latinet och betyder ”gemenskap”. Ett annat namn på nattvarden.

•Eukaristi. Från grekiskan och betyder ”tacksägelse”. Ett annat namn på nattvarden.

•Nattvardsbön. Betecknar hela den bön som beds inför kommunionen fram till det moment då vi ber Herrens bön.

•Sursum Corda. Betecknar den gemensamma lovsägelsen som inleder nattvardsbönen. Prästen inleder med orden ”Upplyfte era hjärtan” som på latin är sursum corda.

Nattvards-

•Prefationen. Prästens bön som följer Sursum Corda.

•Sanctus. Latin för ”helig”. Här uttrycker församlingen sitt instämmande i prefationen: ”Helig, helig, helig...”.

•Epikles. Från grekiskans epiklesis, ’åkallan’ eller ’anropande’. Vid nattvardsfirandet syftar detta ord på den del av nattvardsbönen då prästen ber Gud att genom den Helige Ande helga brödet och vinet så att församlingen genom dessa ting får del av Jesu kropp och blod.

•Instiftelseorden. Dessa läses på en central plats i nattvardsbönen. Vi upprepar Jesu egna ord från nattvardens instiftande.

•Herrens bön (Vår fader). Den bön Jesus lärde sina lärjungar att be. Vid mässa ber vi denna bön efter nattvardsbönen. Vid gudstjänst utan nattvardsfirande ber vi den efter kyrkans förbön.

•Agnus dei. Latin för ”Guds Lamm”. Allmän, upprepad bön till Kristus inför nattvarden.

SÄNDNING

•Benedicamus/Lovprisning. Traditionell inledning av Sändningen i gudstjänsten. Ersätts ofta av Lovpsalm.

•Postludium. Avslutningsmusik. Kan fungera som utgångsmusik under vilken församlingen vandrar ut ur kyrkan.

DÖDERHULTS FÖRSAMLING • 11 SÖNDAGSSKOLA FÖR VUXNA
Predikan – Guds ord till församlingen. Processionen in i kyrkan.
gudstjänst i Kristdala kyrka.

Döpta i församlingen

MOLLY RUNNQVIST

DÖPT DEN 20/5 I BOCKARA KYRKA

Föräldrar: Nina Bergqvist

Sov du lilla, sov nu gott du är döpt, ditt hår är vått. Psalm 928

VIDE SVENSSON

DÖPT DEN 20/5 I DÖDERHULTS KYRKA

Föräldrar: Ida Larsson och Fredrik Svensson

LINNEA HAGSTRÖM

DÖPT DEN 21/5 I DÖDERHULTS KYRKA

Föräldrar: Kajsa och Rickard Hagström

ALVA HAMNEDE

DÖPT DEN 27/5 I DÖDERHULTS KYRKA

Föräldrar: Lisa Hamnede och Jacob Strandh

VALTER FALK

DÖPT 3/6 I KRISTDALA (I HEMMET)

Föräldrar: Moa och Sebastian Falk

VINCE ELANDER

DÖPT 3/6 I DÖDERHULTS KYRKA

Föräldrar: Stephanie Eriksson och Philip Elander

SIGNE ÅSBERG

DÖPT DEN 4/6 I DÖDERHULTS KYRKA

Föräldrar: Emelie Johansson och Fredrik Åsberg

AGNES SIMONSSON HYCKENBERG

DÖPT DEN 11/6 PÅ RUNNÖ

Föräldrar: Amanda Hyckenberg Kettelhoit och David Simonsson

MAJA JOHANSSON BOGREN

DÖPT 1/7 I FÅGELFORS KYRKA

Föräldrar: Hannah Bogren och Simon Johansson

Här publiceras foto på de barn som döpts i församlingens kyrkor till och med den 5 augusti 2023 (efter att vårdnadshavare/na gett sitt samtycke).

ALVE GILLJAM

DÖPT DEN 6/10 I DÖDERHULTS KYRKA

Föräldrar: Rebecca Karlsson och Richard Wilhelm Gilljam

ALICIA NORDGREN

DÖPT DEN 17/6 I DÖDERHULTS KYRKA

Föräldrar: Charlotte Cronsioe och Patrik Nordgren

WILGOT MOBERG

DÖPT DEN 8/7 I DÖDERHULTS KYRKA

Föräldrar: Linda och David Moberg

12 • DÖDERHULTS FÖRSAMLING 12 • DÖDERHULTS FÖRSAMLING

ELLIE LJUNG SUNDIN

DÖPT DEN 8/7 I PÅSKALLAVIKS KYRKA

Föräldrar: Alicia Ljung och Jonatan Sundin

Det händer

VIOLA JOHANSSON

DÖPT DEN 15/7 I DÖDERHULTS KYRKA

Föräldrar: Evelina Johansson och Anton Brandting

MELKER SANDVALL

DÖPT DEN 22/7 I DÖDERHULTS KYRKA

Föräldrar: Emelie Sandvall och Anton Johnsson

Soppan är tillbaka

Efter en paus under sommaren är den populära soppan med hembakat bröd tillbaka på Ekersro diakonigård.

LUDVIG ROSANDER

DÖPT DEN 5/8 I DÖDERHULTS KYRKA

Föräldrar: Emma Lövmo Svensson och Jakob Rosander HEDDA ÅSTRÖM

DÖPT DEN 5/8 I PÅSKALLAVIKS KYRKA

Föräldrar: Emma Åström och August Björk

Dopet – en fest i Guds familj

• Genom dopet blir man en del av kyrkan i hela världen, medlem i Svenska kyrkan, en del av det som sker i församlingen och får ta emot nattvarden.

• Barn, unga och vuxna är lika välkomna att döpas. Man behöver inte prestera något, tro på rätt sätt eller förstå allting.

Tvärtom – dopet är en gåva som bara är att ta emot.

• Dopet är ett av kyrkans två sakrament, som har sin grund i att Jesus uppmanar oss att göra folk till lärljungar och till att döpa, och vi får löftet om att han är med oss alla dagar till tidens slut. I dopet får vi Guds ande som en gåva på livets färd och ett ljus tänds för oss i våra hjärtan, som vill lysa våra steg genom livet och en dag ut i evigheten med Gud.

Varje onsdag mellan klockan 12.00 och 13.15 är alla som vill välkomna att äta här till en mindre kostnad. Klockan 13.15 hålls en kortare andakt i samlingssalen och klockan 13.30–15.30 öppnar Café Ekersro. För dem som bor längre ifrån, har Diakonibussen möjlighet att hämta i lagom tid till soppan, enligt schema från:

• Kristdala kyrka v. 37, 41, 45

• Påskallaviks kyrka v. 38, 42, 46

• Bockara kyrka v. 39, 43, 47

Anmälan till skjuts senast dagen innan klockan 12.00 till 0491-76 11 00.

Lär dig mer om Bibeln

Häng med på intressanta bibelsamtal med pastor Myggan Kallfors och präst Håkan Helleberg i Påskallaviks missionskyrka. Jämna tisdagar klockan 18.30 med start 19 september träffas gruppen och diskuterar Danielsboken och hur bokens budskap kan appliceras i modern tid. Alla är välkomna! Fika ingår.

Nya på jobbet

Döderhults församling välkomnar Nathalie Ekbrand och Linnéa Klaesen till arbetslaget. Nathalie kommer att vara församlingens trainee ett år framöver och Linnéa är vikarierande församlingsvärdinna.

DÖDERHULTS FÖRSAMLING • 13

Sångfågel som trivs i skogen

Fredrik Larsen började sjunga redan på söndagsskolan. Både sången och gudstron har alltid varit en självklar del i hans liv. Under en period ville han faktiskt bli operasångare. Det blev i stället Kammarkören i Döderhults församling, där han sjungit i smått imponerande 22 år.

Jag har verkligen sjungit hela mitt liv. Från Missionshuset i Smältebro, där jag redan som liten tog ton på konserter, till att jag började med körsång 1999, berättar Fredrik Larsen, som ursprungligen kommer från Hammarsbo, utanför Möckhult.

Två år senare gick Fredrik med i Döderhults kyrkokör, under ledning av Thomas Holmér. När kören upplöstes bildade några av medlemmarna en ny kör – Kammarkören – tillsammans med kören KUN – Kören Utan Namn. Kammarkören blev en kör för dem som är lite mer vana körsångare och vill utmanas musikaliskt.

– Jag kunde inte läsa noter då och inte nu heller, säger Fredrik med ett skratt.

– Men vi har väldigt roligt tillsammans och sjunger en blandad repertoar. Anna Rosén är en otroligt duktig körledare. Vi deltar också i ett flertal högmässor varje termin.

En trygghet

Fredrik Larsen trivs med att vara i kyrkan. Gudstron har funnits med sedan barnsben och är en självklarhet i hans liv.

– Det är inga tveksamheter för mig. Gudstron är grunden i det jag gör och nödtofsen att dra i när det stormar. En trygghet i svåra stunder helt enkelt. Jag tycker om att vara i Döderhults kyrka, det är en plats med ett lugn som tilltalar mig.

Att det skulle bli körsång var inte helt givet – ett tag ville Fredrik satsa på en karriär som operasångare.

– Jag såg de tre tenorerna Carreras, Domingo och Pavarotti när de framträdde tillsammans och sjöng ”Nessun dorma” ur operan Turandot, på fotbolls­VM 1994. Det var otroligt häftigt. Så häftigt att jag köpte operaböcker och började ta sånglektioner i Stockholm.

Men livet blir inte alltid som man planerar.

I stället började

Fredrik jobba på Scania och Dynamate, där han arbetade sig upp till projektoch servicechef. Efter 20 år med produktionsunderhåll blev det dock fastighetsunderhåll, när Fredrik fick rollen som teknik­ och förvaltningschef på Byggebo. Ett jobb med hög puls där han träffar många olika människor varje dag.

– Jag trivs jättebra på Byggebo. Det händer alltid något spännande. Ett av mina starkaste minnen är rivningen av Gröna Höghuset i Kristineberg 2013, där det nu är en nybyggd hälsocentral. Den ena dagen är verkligen aldrig den andra lik när man jobbar på Byggebo, berättar han.

Varvar ner i skogen Fredrik Larsen är en social man som förutom gemenskapen i kyrkan, även tycker om gemenskapen i jaktlaget. Så fort det är jaktsäsong är han ute i skogen med hunden Jussie.

– Det är en fantastisk känsla när drevet går och Jussie sätter fart. Själva skjutandet är jag inte mycket för, minns inte ens när jag sköt något senast. Jakten är snarare ett sätt för mig att varva ner, säger han.

Om fritiden är han också med i Hemvärnet Oskarshamn, där han är stabsgruppchef.

– Det är ett gäng med väldigt trevliga människor och vi övar både på det ena och det andra. En härlig gemenskap där jag fått många nya vänner, säger han.

Sångfåglar i församlingen

Fredrik Larsen

ÅLDER: 53 år

BOR: Svalliden

FAMILJ: Fru och två barn, två hundar och två katter

JOBBAR SOM: Teknik- och förvaltningschef på Byggebo

GÖR PÅ FRITIDEN: Umgås med familjen, jagar, sjunger i Döderhults Kammarkör och övar med Hemvärnet. Påtar gärna i trädgården

14 • DÖDERHULTS FÖRSAMLING FREDRIK LARSEN
Fredrik Larsen sjunger gärna på högmässan med Döderhults Kammarkör.

Vi har körer för alla sångsugna! Barn och vuxna. Kvinnor och män (var för sig och tillsammans). Dagtid och kvällstid. Musicerande sker på flera orter - men du är välkommen till den kör som passar dig oavsett var du bor! Ledare och tider hittar du på vår hemsida:

www.svenskakyrkan.se/ doderhult/musik

Han är som ett träd, planterat vid vattenbäckar, vilket bär sin frukt i rätt tid och vars blad inte vissnar. Allt vad han gör lyckas väl.

Psaltaren 1:3

DÖDERHULTS FÖRSAMLING • 15 FREDRIK LARSEN
VILL DU OCKSÅ SJUNGA I KÖR? Ett av Fredrik Larsens stora intressen i livet är jakt. Så fort det är jaktsäsong är han ute i skogen med hunden Jussie.

Askgravplatser med havsutsikt

Den andra askgravplatsen på Påskallaviks kyrkogård är färdig. Ytterligare två askgravplatser är på gång i Döderhult och Kristdala. Men det stannar inte där. Planen är att det ska komma ytterligare en i Döderhult och en i Bockara.

Askgravplatser har verkligen blivit ett populärt gravskick, konstaterar vaktmästaren Jimmie Karlsson som anlagt den nya askgravplatsen i Påskallavik, tillsammans med vaktmästaren Daniel Andersson.

– Det är ett alternativ mellan minneslund och en enskild gravplats kan man säga. Många tycker om att det finns en namnskylt på stenen, det blir mer personligt då, fortsätter Jimmie Karlsson.

Det finns två askgravplatser på Påskallaviks kyrkogård i dagsläget. Den första på 64 platser är helt full och den nya rymmer 48 platser totalt. Båda har utsikt över havet och består av stenar som lagts i en rund form, med blommor i mitten. Varje sten har plats för två urnor, som grävs ner framför stenen, och två namnskyltar.

– Det går att bygga askgravplatser på olika sätt, men i Döderhults församling har vi valt att göra dem runda, säger Daniel Andersson.

Vanligt begravningssätt

För nya gravrättsinnehavare har askgravplatser blivit det vanligaste begravningsskicket i församlingen. Det kräver ingen gravskötsel

Askgravplats

Urnan med aska begravs utanför en ring av stenar. Till skillnad från minneslund, markeras varje grav med en namnskylt för att hedra den avlidna och anhöriga får delta vid jordfästningen. En engångskostnad där sten, namnskylt och lykta ingår. Kyrkogårdsförvaltningen tar hand om gravskötseln.

Den första askgravplatsen med 64 platser är full.

Vaktmästarna Daniel Andersson och Jimmie Karlsson visar den nya askgravplatsen i Påskallavik, som blir den andra på kyrkogården. Askgravplatser är ett omtyckt begravningsskick som vuxit rejält i popularitet de senaste åren.

från de anhöriga och handlar om en mindre engångskostnad för sten, namnskylt och lykta. En smidig lösning när anhöriga ofta är utspridda geografiskt numera.

– Det är ett bra mellanting från det väldigt anonyma till att ha en traditionell urngrav. Anhöriga har en specifik plats att gå till och får också vara med vid jordfästningen, säger kyrkoherde Anders Byström och nämner att de tre askgravplatserna i Döderhult i princip är fulla också.

Stort behov

Länsstyrelsen i Kalmar län har godkänt ansökningarna för ytterligare en i Döderhult, som är under uppbyggnad, och en i Kristdala. Behovet är stort och därför har församlingen ansökt om att få anlägga en till i Döderhult och en i Bockara.

– Vi har faktiskt redan börjat titta på en

Tacka Herren, ty han är god, evigt varar hans nåd.

Psaltaren 107:1

plats för en tredje i Påskallavik. Den nya kommer snart bli full och det gäller att ligga steget före, säger Jimmie Karlsson.

Askgravplats är inte att förväxla med askgravlund, som har ett gemensamt monument där namnbrickan fästs och askan i fråga gravsätts vid en avsedd plats i närheten. Detta begravningsskick finns inte i Döderhults församling.

Däremot finns minneslund, urngrav och den traditionella kistgraven. I minneslunden får de anhöriga inte veta den exakta platsen för var askan är begravd och inte heller delta vid själva gravsättningen. Detta eftersom en minneslund är helt anonym.

16 • DÖDERHULTS FÖRSAMLING ASKGRAVPLATS

Kalendarium

Söndag 3 september

10.00 Högmässa Bockara, Håkan Helleberg

11.00 Högmässa Döderhult, Anders Byström

14.00 Treförsamlingsgudstjänst i Tingshuset, Ishult

18.00 Friluftsgudstjänst vid Ångkransbrottet i Vånevik, Håkan Helleberg

Onsdag 6 september

18.00 Veckomässa Döderhults kyrka, Anders Byström

Söndag 10 september

11.00 Högmässa Döderhult, Emil Jörgensen

11.00 Högmässa Kristdala, Håkan Helleberg

Söndag 17 september

10.00 Ekumenisk gudstjänst Bockara, Anders Duvlund

11.00 Högmässa Döderhult, Anders Byström

16.00 Högmässa Påskallavik Anders Duvlund

18.00 Gudstjänst Kristdala missionshus, Anders Byström

Fredag 22 september

19.00 Fredagsmässa Kristdala, Mathias Sånglöf

Söndag 24 september

11.00 Högmässa Döderhult, Anders Byström

11.00 Högmässa Kristdala, Håkan Helleberg

18.00 Gospelkonsert Döderhult. Döderhults gospelkör och Vimmerby gospelkör

Lördag 30 september

18.00 Musikgudstjänst Kristdala kyrka. Michael Jeff Johnsson och Kristdala kyrkokör

Söndag 1 oktober

10.00 Högmässa Bockara, Håkan Helleberg

11.00 Högmässa Döderhult, Anders Byström

11.00 Högmässa Kristdala, Mathias Sånglöf

16.00 Familjegudstjänst Påskallavik, Anders Byström

Onsdag 4 oktober

18.00 Veckomässa Döderhults kyrka, Anders Byström

Lördag 7 oktober

18.00 Jaktvesper Kristdala kyrka, Mathias Sånglöf

Söndag 8 oktober

11.00 Högmässa Döderhult, Håkan Helleberg

11.00 Högmässa Kristdala med efterföljande församlingslunch och skördeauktion

Söndag 15 oktober

10.00 Gudstjänst Bockara, Mathias Sånglöf

11.00 Högmässa Döderhult, Anders Byström

16.00 Högmässa Påskallavik, Anders Byström

18.00 Gudstjänst Kristdala missionshus, Mathias Sånglöf

Kalendariet fortsätter på nästa sida

FÖRSAMLINGSHÖGTID

Vi firar dem som fyller 80, 85 och 90 år. Församlingshögtid i Kyrkans hus Påskallavik. Måndag 2 oktober kl 13.00

Församlingshögtid i Döderhults församlingshem. Måndag 2 oktober kl 13.00

Församlingshögtid i Bockara församlingshem. Tisdag 3 oktober kl 13.00

Församlingshögtid i Kristdala kyrka.

Tisdag 3 oktober kl 13.00

Alla jubilarer får en särskild inbjudan till församlingshögtiden.

UPPSTART KONFIRMANDER

Döderhults församlingshem. Inskrivning för konfirmander. Måndag 4 september kl 18.30

EKUMENISK BÖN I BOCKARA

Tisdag 26 september kl 19.00 i Filadelfia, Korsvägen

Tisdag 31 oktober kl 19.00 i Bockara kyrka

Tisdag 28 november kl 19.00 i Missionshuset i Bockara

BÖN I KRISTDALA

Bönesamling i Kristdala församlingshem. Tisdagarna 17 oktober, 31 oktober, 14 november, 28 november kl 19.00

Förmiddagsbön i Kristuskapellet onsdagar kl 09.30. Start 20 september.

BÖN I DÖDERHULT

Mässa med förbön i Döderhults kyrka. Tisdagar 8.30

FÖLJ MED & GÅ

Onsdagar

10.00 Kristdala

församlingshem

MUSIK

Sångkväll i Sandens Missionshus, Erling Lundberg. Servering.

Lördag 23 september kl 19.00

Gospelkonsert Döderhult. Döderhults gospelkör och Vimmerby gospelkör.

Söndag 24 september kl 18.00

Musikgudstjänst Kristdala kyrka. Michael Jeff Johnsson och Kristdala kyrkokör. Lördag 30 september kl 18.00

Musik i Kristuskapellet.

Tisdag 10 oktober kl 19.00

Önskesånger i Sandens Missionshus. Lördag 21 oktober kl 19.00

Musik i Kristuskapellet.

Tisdag 7 november kl 19.00

DÖDERHULTS FÖRSAMLING • 17 SEPTEMBER OKTOBER NOVEMBER
Våra musikarrangemang sker i samarbete med

Kalendarium

Söndag 22 oktober

11.00 Högmässa Döderhult, Anders Byström

11.00 Högmässa Kristdala, Håkan Helleberg

Söndag 29 oktober

10.00 Ekumenisk högmässa Bockara, Håkan Helleberg

11.00 Högmässa Döderhult, Anders Byström

11.00 Högmässa Kristdala, Mathias Sånglöf

16.00 Högmässa Påskallavik, Håkan Helleberg

Lördag 4 november Allhelgona

11.00 Högmässa Döderhult, Mathias Sånglöf

16.00 Minnesgudstjänst Påskallavik

18.00 Minnesgudstjänst Döderhult

18.00 Minnesgudstjänst Kristdala

18.00 Minnesgudstjänst Bockara

Söndag 5 november

11.00 Högmässa Döderhult, Anders Byström

Onsdag 8 november

18.00 Veckomässa Döderhult, Anders Byström

Söndag 12 november

10.00 Högmässa Bockara, Mathias Sånglöf

11.00 Högmässa Döderhult, Håkan Helleberg

18.00 Gudstjänst Kristdala missionshus, Mathias Sånglöf

Söndag 19 november

11.00 Högmässa Döderhult, Anders Byström

11.00 Högmässa Kristdala, Magnus Widholm

16.00 Familjegudstjänst Påskallavik, Anders Byström

Söndag 26 november

10.00 Gudstjänst Bockara, Anders Duvlund

11.00 Högmässa Döderhult, Håkan Helleberg

11.00 Högmässa Kristdala, Mathias Sånglöf

Fredag 1 december

19.00 Fredagsmässa i Kristdala

Söndag 3 december

Första advent

10.00 Högmässa Bockara, Håkan Helleberg

11.00 Högmässa Döderhult, Anders Byström

11.00 Högmässa Kristdala, Mathias Sånglöf

16.00 Högmässa Påskallavik, Håkan Helleberg

BORDSSAMTAL

Bordssamtal i Kristdala församlingshem. Bön och förbön. Lättare förtäring. Ledare: Mathias Sånglöf. Tisdagarna 26 september, 24 oktober, 21 november kl 18.30

Bordssamtal i Döderhults församlingshem. Te/kaffe. Ledare: Mathias Sånglöf Onsdagarna 27 september, 25 oktober, 22 november kl 18.30

EFTERMIDDAGSKAFFE

Onsdagar kl 14.00 i Bockara

församlingshem enligt schema:

13 september: SPF-kören sjunger

11 oktober: Frågesport och dikter

8 november: Föredrag om

Hela Människans arbete

13 december: Luciatåg

BASARER

Sandens missionshus. Livemusik, servering och försäljning. Lördag

2 september kl 14.00-16.00

Ekersro diakonigård. Livemusik, servering och försäljning. Lördag 7 oktober kl 11.00-14.00

SYFÖRENINGAR

Symöte Kristdala

jämna onsdagar kl 13.30 från den 6/9 i Kristdala församlingshem.

Bockara kyrkliga syförening träffas jämna onsdagar kl 18.00 i Bockara församlingshem. Eventuellt byte av dag, se hemsidan.

EKUMENISK HELG

Bockara kyrka.

Kvällsmöte. Fredag 27 oktober kl 19

Kvällsmöte. Lördag 28 oktober kl 19

Servering.

Ekumenisk högmässa. Söndag 29

oktober kl 10.00

Gästpredikant Fredric Crona

SORGEGRUPP

Höstens sorgegrupp börjar den 6 november. Anmälan till Monia Ivarsson senast 2 november.

SEPTEMBER OKTOBER NOVEMBER
18 • DÖDERHULTS FÖRSAMLING
Våra musikarrangemang sker i samarbete med Påskallaviks kyrka.

Slutord från kyrkoherden

Gud blir synlig genom oss

JAG TROR ATT det är en vanlig uppfattning att Gud i första hand verkar självständigt utanför oss. Gud blir en Gud på avstånd som har skapat jorden och allt vad den rymmer och har också en färdig plan för vårt öde. Det är det som gör att vi ibland säger att det måste finnas en mening i allt som händer. Den allsmäktige Guden måste ha en plan för allt och vi människor kan egentligen bara anpassa oss till det.

OCH SÅ SKULLE det kunna vara, för Gud är allsmäktig som vi ju bekänner i vår trosbekännelse, Gud skulle kunna behandla sin skapelse på det sättet och styra oss alla och vårt öde helt efter sin vilja. Förmågan och makten saknas inte och kanske hade det varit lättare att leva som människa om det var på det sättet, om man slapp att tänka själv. Det är väl också det som är nidbilden av en kristen människa ibland, att man är en slags robot som helt och hållet styrs av Gud i motsats till den helt fria människan som lever sitt liv helt och hållet på egna meriter. Bägge sidorna är naturligtvis ytterligheter och de flesta människor har nog en mer nyanserad bild av vad det är att vara människa och kristen än så.

GUD HAR VALT förtroendets väg för att hans värld och hans skapelse skall fortgå, Gud har valt att använda oss för att hans vilja skall bli synlig på jorden. Gud har kallat oss till att vara hans medarbetare och för att utföra hans verk. Gud har rustat varje människa med gåvor och förmågor som syftar till att utföra hans verk på jorden.

PAULUS TALAR OM profetisk gåva, alltså att kunna förstå Guds vilja. Tjänandets gåva, undervisningens gåva, tröstens gåva, gåvan att frimodigt dela med sig, att vara nitisk som ledare och att med glatt hjärta visa barmhärtighet. Det finns också andra gåvor som inte räknas upp här men syftet med uppräkningen är inte antalet eller hur de tar sig i uttryck, utan att förstå att Gud ger oss alla av sitt goda för att vi skall kunna göra något för honom och våra medmänniskor. För genom oss kan Gud själv bli synlig, genom oss kan Guds eget verk bli uppenbarat. Det är ganska mäktigt egentligen om man tänker efter.

Kontaktuppgifter

l EXPEDITION/KYRKOGÅRDSFÖRVALTNING Öppettider måndag-fredag 09.00-12.00

TEL 0491-76 11 00

doderhult.forsamling@svenskakyrkan.se doderhult.kyrkogard@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/doderhult

l KYRKOHERDE/PRÄST

Kyrkebyvägen 2, 572 50 Oskarshamn Tel 0491-76 11 00 www.svenskakyrkan.se/doderhult

PRODUKTION: KrePart AB, Arkitektvägen 20, Oskarshamn, tel: 0491-178 80, www.krepart.se

REDAKTION: Kristin Wennerström och Jonas Axelsson, KrePart, Sharelle Sånglöf och Anders Byström, Döderhults församling REDAKTÖRER Jonas Axelsson och Kristin Wennerström

FOTO Curt-Robert Lindqvist där inget annat anges TRYCK V-tab, Vimmerby 2023/08

DISTRIBUTION Till samtliga hushåll i Döderhults församling

E-postuppgifter till personalen finns på vår hemsida: www.svenskakyrkan.se/doderhult/ kontaktuppgifter

DÖDERHULTS FÖRSAMLING • 19
Anders Byström Kyrkoherde
Anders
TEL
SMS
Mathias Sånglöf
SMS
Håkan
TEL
SMS
0491-76 11 15 SMS 070-219 02 93 l MUSIKER Anna Rosén TEL 0491-76 11 20 SMS 070-509 67 77 Madeleine Åverling TEL 0491-76 11 21 SMS 070-286 14 03 Milda Jonasson TEL 0491-76 11 22 SMS 073-723 96 92 Marie-Louise Ohlsson TEL 0491-76 11 23 SMS 070-140 98 33 l BARN/UNGDOM/FÖRSAMLING Helena Karlsson TEL 0491-76 11 31 SMS 070-672 81 39 Ursula ”Ulla” Mecke TEL 0491-76 11 32 SMS 072-516 60 56 Petter Karlsson TEL 0491-76 11 34 SMS 073-044 08 68 Annika Lindberg TEL 0491-76 11 35 SMS 070-716 11 35 Nathalie Ekbrand TEL 0491-76 11 36 l FÖRSAMLINGSVÄRDINNOR Hanna Rees TEL 0491-76 11 00 Linnéa Klaesen TEL 0491-76 11 04
Krister
TEL
Bertil Josefsson TEL
Mikael
TEL
Jimmie
TEL
Christian
Annica
Daniel
Anneli
Emanuel
Sharelle Sånglöf
Byström
0491-76 11 10
072-718 14 91 l PRÄSTER
TEL 0491-76 11 13
073-03 55 526
Helleberg
0491-76 11 12
073-80 28 420 l DIAKON Monia Ivarsson TEL
l VAKTMÄSTARE
Nord
0491-76 11 40
0491-76 11 41
Pettersson
0491-76 11 42
Karlsson
0491-76 11 43
Andersson TEL 0491-76 11 44
Nimz TEL 0491-76 11 45
Andersson TEL 0491-76 11 46 l ADMINISTRATION
Tingström TEL 0491-76 11 01
Byström TEL 0491-76 11 02
TEL 0491-76 11 33

En timme hos

En kväll i trädgården

Det blev svängigt värre när bandet Farzans spelade på En kväll i trädgården på Ekersro diakonigård i slutet av juni.

Spelningen blev inledningen på sommarmusiken i Döderhults församling. Totalt handlade det om 20 kostnadsfria musiktillfällen runt om i kyrkorna och på Ekersro diakonigård.

Bandet Farzans, Duon UF (Elvira och Tea) och Hurley and The Blue Dots spelade på Ekersro vid tre olika tillfällen, där evenemanget gick under namnet En kväll i trädgården. Många uppskattade fikat och den goda ”Ekersroklämman”.

Besökarna samlades i trädgården som

Anna-Maj Ivarsson, Gunny Gustafsson och Gujje Magnusson uppskattade att komma till Ekersro på En kväll i trädgården.

blomstrar mycket tack vare ideellt engagemang samt människor som arbetstränar. Ekersro har blivit en mötesplats för alla åldrar men också en plats för läkande där många djupa samtal sker över odlingsbädden. Vem som helst är välkommen hit om onsdagarna, då det är både sopplunch och café i höst.

– Kom som du är. Det är okej att ”bara vara” i trädgården också, säger diakonen Monia Ivarsson. Förutom onsdagarna så har vi vår höstbasar den 7 oktober med livemusik och servering av ostkaka, paj, kaffe och korv med bröd. Det blir lotteri, försäljning av skördealster, hembakat, inläggningar och hantverk till förmån för ACT Svenska kyrkan. Min pappa kommer också sitta och tälja och visa några av sina ”Döderhultaralster”, tillägger Monia.

Inga och Åke Olsson njöt av solskenet medan de lyssnade på musiken. Rikard Hellqvist serverar Kjell-Arne Andersson lite smarrig fika. Ulla-Britt Jonasson och Tindra Linderholm stod för fikaförsäljningen. Med på bilden är också Stefan Blomberg som är en flitig besökare på Ekersro diakonigård. Bandet Farzans fick inleda församlingens musikkvällar som pågick hela sommaren med totalt 20 musiktillfällen. En härlig kväll för Monika och Lennart Emdal.
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.